Kultur & fritid »»

[Publicerad 2002-10-02]

Göteborgarna får tycka till om Slottsskogen

Barnens Zoo
Barnens Zoo

Under tre dagar har alla göteborgare chansen att på plats i Slottsskogen säga vad de tycker om parkens framtid. Ett nytt förslag för parkens djur presenterades nyligen och park- och naturförvaltningen arrangerar därför informationsdagar i Vita Villan i Slottsskogen.

Vid en kopp kaffe kan den som vill ta del av planerna om hur djurparken ska utvecklas och uttrycka sina synpunkter, muntligt eller skriftligt. Rapporten, där beslut fattas i december, ligger just nu på park- och naturnämndens bord.

Det kommer att finnas många djur i parken även framöver. Djurslagen kommer emellertid att skilja sig något jämfört med dagens utbud. Svenska lantraser kommer att dominera djurlivet i parken.

– Hästar, kor, grisar, får, getter är kulturbärare av bästa slag, säger Bernt Finnskog vid park- och naturförvaltningen som lett arbetet kring utvecklingsplanerna för Slottsskogens djurpark.

Sedan århundraden, ja till och med årtusenden har djuren levt sida vid sida med människor här uppe i norden. Gutefåret har anor från vikingatiden, gotlandsruss har funnits sedan förhistorisk tid.

Sälar, tropiska fåglar och simfåglar ska precis som idag även finnas framöver.

Djurens väl i fokus

Men det handlar inte bara om att erbjuda parkbesökarna upplevelsen av många djur. Det gäller också att ta väl hand om dem. Och djurens villkor kommer att förbättras betydligt.
Den vackra blå hyacintaran och alla de andra tropiska fåglarna i Fågelhuset, som nu finns bakom glas, ska under den varma årstiden kunna vistas utomhus i stora burar.

Ponnyridning i vildare delar av parken

Gotlandsrussen får större beteshagar och nya stallar. Hästar mår bra att arbeta och det kommer russen också att få göra i större utsträckning än hittills. Ponnyridningen, som tidigare legat uppe på höjden vid Barnens Zoo, kommer att flytta ner till trakterna kring den planerade Barnens Lantgård eller vid ängarna nedanför Bragebacken. Ridningen kan då ske på naturstigar i parkens vildare delar. Spännande tycker säkert både häst och ryttare.

Äventyrspromenader

Genom samarbetet med Naturhistoriska Museet kan äventyrspromenader kring det vilda djurlivet i parken bli väl så spännande kunskapinhämtningar som naturkunskap i en lektionssalen.
Sälarna har genom ett nytt vattenreningssystem fått betydligt bättre livsbetingelser än tidigare.
Vill du vet mer djuren så kom till Vita Villan och, om du så vill, delge oss dina synpunkter.

Barnens Lantgård med hästar, kor, grisar, får, och getter

Där kan göteborgarna också ta del av planerna på Barnens Lantgård, som föreslås ligga nedanför Vita Villan. Där de röda trädbyggnaderna omgärdar en gård föreslås en plats för lust och lärande som också bildar navet för den pedagogisk arbetet i parken. Här ska barnen, som i det moderna storstadssamhället ofta saknar kontakt med djur, få hjälpa till och lära sig mer om djur och natur. Arbetet ska ske på djurens villkor, att de mår bra har högsta prioritet. Till gården knyts också dag- och sommarläger.

På Lantgården, som är öppen året om, ska det finnas gamla svenska lantraser som hästar, grisar, får, getter, höns, gäss och kaniner. I Vita Villan kan du studera planerna på Lantgården som sitter uppsatta på väggen.

Detta är ett axplock av de förslag som ingår i rapporten om Slottsskogens djurpark.
Under hösten ska kommunens nämnder, bolag och andra organisationer lämna synpunkter på rapporten. I december 2002 ska park- och naturnämnden slutligt behandla ärendet.

Kate Ryffé
Park- och naturförvaltningen
Fakta:

Synpunkter kan lämnas torsdag och fredag den 3 respektive 4 oktober klockan 14 – 17 samt söndag 6 okt klockan 11-15. Platsen är ”Vita Villan” mitt emot Fågelhuset i Slottsskogen.